Studiekeuzeadvies en -coaching

Bij studiekeuzeadvies en -coaching help ik je om de bij jou passende studie of opleiding (-richting) helder te krijgen. Ik ondersteun je door samen te onderzoeken bij welke studie of opleiding jouw interesses en kwaliteiten goed passen.

Wil je geen tijd verliezen met een verkeerde studiekeuze of twijfel je over een studie in het MBO, HBO of WO? Wil je veranderen van studierichting of heb je juist het gevoel niet te kunnen kiezen omdat je alles leuk vindt. Voel je niet de uitzondering want weet dat 30 tot 40% van studenten spijt heeft van de door hun gemaakte studiekeuze. En dat 35% van studenten in het eerste jaar met hun studie stopt. In de afgelopen jaren zijn er heel veel studies bijgekomen waardoor er nu duizenden verschillende opleidingen zijn om uit te kiezen.

Het vinden van een goed passende studie betekent dat je tijd moet investeren. Stil staan bij wie je bent, uitzoeken waar je goed in bent en onderzoeken waar je interesses liggen. Je ouders en vriend(inn)en spelen een belangrijke rol in jouw keuzeproces. Zij zien jou en je kwaliteiten vaak op een andere manier dan jij jezelf ziet en dat kan helpen om je “horizon te verbreden”. Verder zul je tijd moeten investeren in het oriënteren en verkennen van de meest reële opleidingsmogelijkheden. Ten slotte maak jij zelf de keuze(s) die het dichtst bij je interesses, competenties, ideeën, etc. liggen.

Ik kan je hierbij op een professionele wijze helpen. Een individueel traject start met een intakegesprek. In dit gesprek worden de huidige situatie en de wenselijke acties besproken. Er wordt door mij een inschatting van het aantal benodigde gesprekken gegeven. Behalve de gesprekken en huiswerkopdrachten kunnen een persoonlijkheidsvragenlijst en een competentie en interessetest onderdeel zijn van dit traject. Ik beschik over specifieke tests (die je vanachter je PC thuis kunt maken).

Het studiekeuzeadvies- en coachingstraject bestaat uit gemiddeld 4 tot 6 gesprekken van 1½ uur. In principe vinden de gesprekken 1 x per 14 dagen plaats.